Fraude is geen wettelijk begrip, maar een verzamelnaam voor verschillende delicten omschreven. Centraal staat het zichzelf of een ander onrechtmatig bevoordelen door een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid te geven.
Computercriminaliteit heeft betrekking op misdrijven waarbij computers of netwerken een onderdeel van het misdrijf zijn zoals online fraude, verspreiding van kinderporno en schendingen van intellectuele eigendomsrechten. Maar ook misdrijven die niet zonder tussenkomst of gebruik van computers of netwerken gepleegd kunnen worden. Denk aan het inbreken in computersystemen en het verspreiden van virussen
Bij witwassen of money laundering gaat het om gelden die op criminele wijze zijn verkregen en opzettelijk in het legale financieel systeem worden gebracht met de bedoeling om de herkomst van de gelden te verbergen of te verhullen.
Het gaat om het nemen van maatregelen om financiering van terroristische organisaties te voorkomen en verhinderen. Het gaat hier niet zozeer om de herkomst van het geld maar vooral om de bestemming ervan.
Het doel van de omkoping is dat de omgekochte iets doet, of juist iets niet doet, waardoor de omkoper oneerlijke (zakelijke) voordelen heeft. Dit kan door het geven van giften, maar ook diensten, relatiebeheer of alleen maar beloften.
We spreken van corruptie als iemand in een machtspositie ongeoorloofde gunsten verleent in ruil voor wederdiensten of als vriendendienst. Corruptie is een systemisch probleem dat is ingebed in bijna alle structuren, instituten, sectoren en transacties die plaatsvinden tussen zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijfsorganisaties, en ook tussen burgers en de overheid.
Activiteiten met betrekking tot handel met voorwetenschap en marktmanipulatie zijn verboden. De sleutelwoord is integer handelen. Marktmisbruik heeft betrekking op gedrag waarbij misbruik van de financiële markten wordt gemaakt. Handelen met voorkennis gaat over het beschikken over meer informatie van financiële producten dan openbaar was gemaakt en die gebruiken met als doel financieel voordeel te verkrijgen.
Belastingontduiking is het niet (volledig) nakomen van belastingverplichtingen. Voorbeelden hiervan zijn het achterhouden van informatie bij belastingaangifte of het opgeven van onjuiste informatie bij een aangifte.
aanpassen
Activiteiten met betrekking tot handel met voorwetenschap en marktmanipulatie zijn verboden.
Bij mensenhandel gaat het om het dwingen van mensen tot arbeid, diensten of seksuele diensten zodat een derde daar geld aan kan verdienen. Deze uitbuiting gaat gepaard met dwang en kan bestaan uit dreiging met geweld, ontvoering, bedrog, misleiding, machtsmisbruik of misbruik van een kwetsbare positie.
Wildlifecriminaliteit – en de gepaard gaande illegale ontbossing – omvat het in strijd met nationaal en internationaal recht nemen, verhandelen, importeren, exporteren, verwerken, bezitten, verkrijgen en consumeren van flora en fauna
Wij bieden bewustmakingssessies over financiële criminaliteit om u te helpen de theorie in praktijk te brengen
Wij bieden operationele ondersteuning bij het opsporen en voorkomen van financiële criminaliteit op uw werkplek of in uw persoonlijke omgeving
Wij leveren een bijdrage aan de verdere verdieping en uitbreiding van de aanpak van de bestrijding van financiële criminaliteit
De Stichting Fight Financial Crime Suriname ziet het als drieledige taak om op het gebied van financiële criminaliteit ten behoeve van de Surinaamse samenleving:
Het is de ambitie van de Stichting Fight Financial Crime Suriname om gezamenlijk met haar samenwerkingspartners te bouwen aan een sterke samenleving. Een samenleving waarin informatie over financiële criminaliteit toegankelijk is en partijen elkaar weten te vinden om samen de schade, risico’s en gevolgen van financiële criminaliteit te beperken. Samen met anderen draagt het FFCSR zo bij aan het realiseren van Sustainable Development Goal 16 (Vrede, justitie en sterke publieke diensten) van de Verenigde Naties.
Het bestrijden van financiële criminaliteit is een eervolle zaak. Het draagt bij aan een sterke samenleving. Daarnaast is het zaak dat we continue blijven werken aan maatschappelijke bewustwording over de effecten van financiële criminaliteit.
Wij willen de teamleden van uw organisatie bewust maken, u begeleiden bij risicobeoordeling van financiële criminaliteit en u ondersteunen bij het ontwikkelen van risicobeperkende strategieën. Wij begeleiden u bij het toepassen van de theorie in de praktijk om u en uw organisatie te helpen financiële criminaliteit te voorkomen. Zodat u geen slachtoffer wordt. Daar gaat het om.
Financiële criminaliteit verwijst naar alle misdrijven die door een individu of een groep individuen worden gepleegd waarbij geld of andere eigendommen van iemand anders worden buitgemaakt om er financieel of professioneel beter van te worden. Volgens openbare gegevens kost financiële criminaliteit de onderzochte bedrijven wereldwijd een ongelooflijke 42 miljard dollar per jaar. Bovendien meldde 13 procent van de onderzochte bedrijven meer dan 50 miljoen dollar aan verliezen als gevolg van financiële criminaliteit, ruim voldoende om zelfs grote bedrijven failliet te laten gaan. Financiële criminaliteit beïnvloedt economieën, samenlevingen en individuen overal. En weet u wat? Financiële criminaliteit kent geen grenzen!
Het is daarom belangrijk dat u zich realiseert hoe gemakkelijk u slachtoffer kunt worden van financiële criminaliteit, en waarom het belangrijk is om te beginnen met het aantrekken van uw wapenrusting. Maar u weet niet wat u niet weet. Dus laat ons u helpen. Stuur ons vandaag nog een e-mail!
De wetten liggen vast. Het is er allemaal. Maar hoe implementeert u het? Hoe traint u uw medewerkers om te voorkomen dat ze slachtoffer worden? Simpelweg de wet uitvoeren helpt niet. Mensen moeten begrijpen waarom, hoe en wat. Waarom is het belangrijk, watmoet ik precies doen en hoe doe ik het? Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Laten we praten!
Laten we bouwen aan een sterke gemeenschap die financiële criminaliteit bestrijdt.
Volg onze blog waar we inzichten en trends delen om u en uw team bewust te maken van financiële criminaliteit!
Stichting Fight Financial Crime Suriname
Copyright © 2023 Stichting Fight Financial Crime Suriname - Alle rechten voorbehouden
Ondersteund door GoDaddy
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.